Nyheder

Nyheder

marts 2015

Membran mere end halverer farlig radonstråling

Se før- og efterbillederne her i galleriet! Bare tryk på et af billederne.

Blot to uger efter montagen af en radonspærrende ARDEX-membran er det lykkedes at reducere strålingsniveauet i Stenhus Gymnasium & HFs bogkælder til under det halve. ”Det giver tryghed at vide, at man ikke udsættes for farlig stråling, mens man er på arbejde,” siger bibliotekaren om den effektive radonløsning.

Stenhus Gymnasium & HF på Sjælland er en af de arbejdspladser, som har gjort en indsats for at sikre sine ansatte og elever mod den sundhedsfarlige radonstråling, som hvert år ifølge Sundhedsstyrelsen forårsager omkring 300 dødsfald i Danmark.

Skolen har for nylig fået monteret en radonspærrende ARDEX-membran i sit bogdepot i kælderen, og måleresultaterne taler for sig selv: Blot to uger efter montagen var strålingsniveauet i lokalet reduceret fra 250 Bq/m3 til kun 109 Bq/m3, hvilket bringer det langt under arbejdsmiljølovens grænseværdi på 200 Bq/m3

Radonsikring giver tryghed i arbejdsdagen
For bibliotekar Marianne Bech Hansen, som dagligt opholder sig adskillige timer i Stenhus Gymnasium & HFs bogdepot, er der ikke tvivl om, at radonsikringen har stor betydning:

- Det er jo ikke noget, man som sådan lægger mærke til i det daglige. Men det er rigtig rart at vide, at den fungerer. Det giver tryghed, når man kan være sikker på ikke at blive udsat for den farlige stråling, mens man er på arbejde, fortæller hun.

En hurtig, enkel og billig løsning
Den radonspærrende membran er udført af Midtsjællands Gulvbelægning, der som en del af ARDEX-certificeringsordningen FlisePartneren har uddannet sig i radonsikring. Indehaver Lars Christoffersen fortæller om opgaven for Stenhus Gymnasium & HF:

- Gymnasiet kontaktede os, da de havde konstateret et for højt radonstrålingsniveau i bogkælderen. Vi anbefalede dem derfor at få lavet radonspærring med en dobbelt epoxymembran fra ARDEX, da denne løsning er tidsbesparende og samtidig enkel og billig at lave. Skolen valgte i samme ombæring at få istandsat hele lokalet.

Flere ønsker at udnytte kælderen til ophold
Hos ARDEX, der er blandt verdens førende leverandører af hurtighærdende klæber-, fuge- og spartelmasser, kommer måleresultaterne fra Stenhus Gymnasium & HF ikke som nogen overraskelse. Producentens radonløsninger er nemlig testet og godkendt af bl.a. Statens Prövningsinstitut i Sverige med fremragende resultater. 

- Vi modtager et stigende antal henvendelser fra boligejere og arbejdsgivere, som ønsker at opgradere deres kælderrum med radonsikring, så man kan opholde sig i dem i længere tid ad gangen uden sundhedsrisiko. Det springende punkt er ofte prisen, fortæller teknisk chef Carsten Rasmussen fra ARDEX.

- Membranløsningerne er både effektive og meget økonomiske alternativer til den traditionelle og omfattende løsning med etablering af brønd og sug under gulvet. Det er der flere og flere, som efterhånden får øjnene op for, understreger han.