Nyheder

Nyheder

februar 2013

Natursten bevarer de sarte nuancer

Hotel d'Angleterre i København

Produkterne der er blevet brugt til vådrum på Hotel d'Angleterre

Det historiske hotel d'Angleterre i København har siden 2011 været under renovering, og overalt er der fokus på at bevare kvaliteten af de gamle bygninger. Tag nu badeværelserne: Her anvendes fliseklæberen ARDEX S 27 W, vådrumsmembranen ARDEX 8+9 og fugemørtlen ARDEX MG, som sikrer, at de nye kalkstensfliser ikke misfarves under opsætningen.

Når kommende gæster træder ind på hotel d'Angleterres nyrenoverede badeværelser, mødes de af kalkstensfliser i sarte sandbeige nuancer. Creme Tunisia hedder flisen, og smuk ser den ud.

Men det er nu ikke uden udfordringer at vælge natursten som beklædning på gulv og vægge, for ofte bliver stenene nemlig misfarvet allerede under opsætningen. Anne Mette Weng, projektansvarlig hos ARDEX, forklarer: 

Misfarvning er et typisk problem

”Den hyppigste årsag til misfarvning af natursten er fugtpåvirkning fra mørtlen og klæberen. Det skyldes, at vandet i klæberen fordamper op gennem stenen og går i forbindelse med mineralerne i stenen. Afhængig af mørtellagets tykkelse kan det dreje sig om op til 2 liter per kvadratmeter, som skal fordampe op gennem fuger og sten. Via denne fordampning transporteres naturstenens mineraler op i den synlige overflade på flisen.”

For at belyse problemstillingen omkring misfarvninger udarbejdede ARDEX prøvelægninger af d'Angleterre-badeværelsernes Creme Tunisia-flise. Her blev det synligt for både arkitekt og entreprenør, at flisen kun bibeholdt sin naturlige farve, når klæberen ARDEX S 27 W blev anvendt.

Den nemme løsning

Da misfarvning af natursten er en velkendt problemstilling inden for branchen, er der også flere bud på, hvordan man løser den. Anne Mette Weng uddyber:

”Nogle primer fx stenenes bagsider før opsætningen, så blandevandet forhindres i at fordampe gennem stenene. Metoden er tidskrævende, og desværre kan man opleve, at primeren trænger igennem til stenenes overflade. Det er ikke særlig effektivt, og så kræver det også en ekstra arbejdsgang for murerne.”

”I ARDEX har vi i stedet udviklet en løsning, hvor vandet bindes krystallinsk i selve klæbermassen under tørringen, så der ikke sker uddampning gennem stenene. Det betyder, at vi kan bevare kalkflisernes oprindelige udseende, uden at det koster ekstra arbejde for murerne.”

Kort hærdetid øger effektiviteten

En anden gevinst ved den løsning, som ARDEX har leveret til badeværelserne på d'Angleterre, er, at den har en meget kort hærdetid. Murerne er derfor blevet undervist i produkterne på forhånd for at kunne arbejde med dem i det tempo, som hærdetiden sætter.

”Vi har haft murerne forbi vores lokaler i Herlev, hvor de kunne øve sig i at bruge klæberen, mørtlen og vådrumsmembranen, mens vores teknikere assisterede. Det er vigtigt for os, at håndværkerne føler sig fortrolige med vores produkter, og vi har derfor også både teknikere og konsulenter ude på hotellet for at besvare de spørgsmål, der opstår, og give en hånd med, hvis det bliver nødvendigt”, afslutter Anne Mette Weng.