Nyheder

Nyheder

oktober 2014

Ny SBi-anvisning om vådrum på vej

Snart kommer der ny SBi-anvisning vedrørende vådrum. Husk at blive opdateret på den nyeste lovgivning.

En ny SBi-anvisning om vådrum er lige på trapperne. Teknisk rådgiver hos ARDEX, Frank Henriksen, har siddet i følgegruppen, som bistod ved udarbejdelsen af den nye anvisning. Han fortæller her, hvad anvisningen kommer til at betyde for murerens vådrumsarbejde fremover.

En ny SBi-anvisning om vådrum forventes at være klar inden længe. Hvad kommer det til at betyde for murerens daglige arbejde med udførelsen af vådrum? Ifølge Frank Henriksen, som er teknisk rådgiver hos ARDEX og har bistået ved udarbejdelsen af den nye anvisning, er der ikke tale om de store revolutioner, men dog klare forbedringer.

Mere pædagogisk og bedre illustreret
- Grundlæggende er der de samme anbefalinger som tidligere. Den nok mest markante ændring er, at den nye anvisning er mere pædagogisk. Den har mange flere illustrationer, også i 3D, så man tydeligt kan se, hvordan de forskellige konstruktioner skal udføres. Der bliver skabt større klarhed over løsningerne, forklarer han og uddyber:

- Der er bl.a. kommet uddybende forklaringer på faglige begreber som MK-, VA- og ETA-godkendelser, og hvordan godkendelserne spiller sammen med bygningsreglementet. Det har der helt sikkert været behov for, hvilket vi har kunnet se i vores undervisning.

Handicapvenlige løsninger
Blandt de få nye løsninger, som beskrives i anvisningen, er handicapvenlige konstruktioner, som nu har fået deres eget kapitel. Et eksempel er udførelsen af brusekabiner med let adgang for kørestolsbrugere, fortæller Frank Henriksen:

- Hvor man tidligere har set mange brusekabiner udført med opkant for at holde vandet tilbage fra resten af gulvet, er anbefalingen nu, at man i stedet forsænker brusekabinen. På den måde kan en kørestol nemt komme ind, og det koster ca. det samme at lave forsænkningen som at lave opkant.

Trinstøjsreduktion og lette dobbeltgulve
Den nye anvisning har også mere fokus på trinstøjsreduktion. Den gamle anbefaling med to lag fiberdug for at mindske trinstøj gælder stadig. Men der er tilføjet et afsnit om trinstøjsreduktion med de svalehaleplader, som er kommet til, siden den tidligere anvisning blev udgivet i 2004.

Derudover beskriver anvisningen en ny konstruktion af lette dobbeltgulve, som retter sig mod badeværelsesrenoveringer i gamle bykerner i f.eks. København. Frank Henriksen uddyber:

- Konstruktionen med de lette dobbeltgulve er kompliceret og rummer stor risiko for fejl undervejs. Derfor anbefales de velkendte tunge og solide betongulve stadig på nær i meget sjældne tilfælde, hvor bygningen er så skrøbelig, at den ikke vil kunne bære vægten af et betongulv, påpeger han.