Nyheder

Nyheder

september 2017

Snart slut med rabat på radonsikring?

Hos ARDEX har vi 3 mulige radonløsninger til eksisterende byggeri.

Håndværkerfradraget synger måske på sidste vers. Derfor er det nu, boligejere med behov for radonsikring skal sætte gang i opgaven, hvis de skal nå at bruge fradraget. ARDEX anbefaler i den forbindelse, at boligejerne lægger opgaven hos professionelle med forstand på radonsikring.

Regeringens finanslovsforslag lægger op til at sløjfe håndværkerfradraget i sin nuværende form allerede fra 2018. I stedet skal fradraget målrettes serviceydelser som fx rengøring i hjemmet, vinduespudsning, børnepasning og havearbejde.

Dermed er der umiddelbart udsigt til, at boligejerne må kigge forgæves efter skatterabatten på en lang række håndværkeropgaver allerede fra nytår. Det gælder ikke mindst radonsikring, som anbefales i eksisterende bygninger med radonniveauer, der overstiger Sundhedsstyrelsens grænseværdier.

Det er nu, der skal handles
Med andre ord er det på høje tid for boligejeren at sætte radonopgaven i gang, hvis vedkommende vil være sikker på at få glæde af håndværkerfradraget, før det forsvinder. Sådan lyder opfordringen fra vores tekniske chef Carsten Rasmussen. Han underviser bl.a. murer- og gulvlæggerfirmaer i radonsikring på fabrikken i Hedensted og vores danske hovedsæde i Herlev.  

- Med udsigt til at håndværkerfradraget måske forsvinder om mindre end fire måneder, er det nu, der skal sættes ind, hvis boligejeren ikke ønsker at gå glip af fradragsmulighederne. Murerfirmaernes ordrebøger er godt fyldt op i øjeblikket, og mange har rigtigt travlt, så det er endnu en god grund til at være så tidligt ude som muligt, påpeger han.

Læs også om, hvordan flere er begyndt at sikre sig mod radon:

http://www.ardex.dk/ardex/nyheder/artikler/article/flere-sikrer-sig-mod-kraeftfremkaldende-radon.htm

Radonsikring kræver professionelle med forstand på opgaven
I BR15 er radonsikring et krav i nybyggeri, mens Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen anbefaler, at der i eksisterende bygninger iværksættes enkle og billige forbedringer, når radonindholdet er mellem 100 Bq/m³ og 200 Bq/m³. Er radonkoncentrationen i indeklimaet over 200 Bq/m³, anbefaler styrelsen, at der iværksættes mere effektive forbedringer.    

Uanset hvilke løsninger der er behov for, bør de dog under alle omstændigheder blive udført af professionelle med forstand på radonsikring, understreger Carsten Rasmussen:  

- Vi oplever ofte i radonmålingssæsonen, der løber hen over efteråret og vinteren, at blive kontaktet af boligejere, som har fået målt for højt radonindhold eksempelvis i kælderen. Her anbefaler vi altid, at boligejeren kontakter en professionel, der kan lave løsningerne efter bogen, for det kan være dyrt at få lavet om, hvis eksempelvis hele kældergulvet skal renoveres én gang til.

Han suppleres af murermester Per Bjerre, der er indehaver af Murerfirmaet Topkær fra Aarhus og har opkvalificeret sig inden for radonsikring via FlisePartneren:

- Radonsikring kræver viden og knowhow, hvis det skal laves rigtigt, og samtidig er der mange muligheder, som du skal kunne guide boligejeren rundt i. Med den store opmærksomhed, der er omkring radon i dag, kommer du hurtigt ud på dybt vand, hvis du ikke har styr på tingene, slutter han af.

Læs også om gulvløsninger, der skaber indeklima i topklasse:

http://www.ardex.dk/ardex/nyheder/artikler/article/solide-gulvloesninger-skaber-indeklima-i-topklasse.htm

Fakta om radonsikring:
Statens Byggeforskningsinstitut anbefaler i sin anvisning om radonsikring af eksisterende bygninger (SBi-anvisning nr. 247), at bygningen tætnes mod undergrunden. Hvis radonniveauet alligevel er for højt, anbefales det at etablere et såkaldt trykudligningslag under terrændækket – evt. suppleret med aktivt radonsug.

ARDEX har udviklet en række membranløsninger til radonsikring i form af tætning mod undergrunden. Få det fulde overblik over vores radonløsninger her:

http://www.ardex.dk/radonsikring.htm   

Alle ARDEX’ løsninger er testet hos Statens Prövningsinstitut i Sverige. Beregninger viser, at de ved korrekt udførelse kan reducere radonkoncentrationen til langt under lovkravet i BR15 på 100 Bq/m3 for nybyggede huse.