Nyheder

Nyheder

juni 2018

Solidt naturstenshåndværk bag spektakulær terrasse

Både håndværk og materialer er hentet fra øverste hylde for at nå i mål med en af de mere usædvanlige opgaver, som Murerfirmaet Erik Andersen A/S har udført. Det fortæller murermester Leif Andersen, der repræsenterer familievirksomhedens tredje generation.

Murerfirmaet Erik Andersen A/S har gennem mere end et århundrede udført alt fra klassisk murerarbejde til terrazzo-reparationer og andre specialopgaver. Senest har virksomheden afleveret en 200 kvadratmeter støbt terrasse belagt med store natursten til en nordsjællandsk bygherre.

Alene størrelsen stiller høje krav
Murermester Leif Andersen, der repræsenterer tredje generation i familiefirmaet, tøver ikke med at kalde terrassen for et af de mere usædvanlige projekter:

- Alene størrelsen stiller høje krav, for der er stor risiko for revnedannelser, når op mod 30 tons cement skal udtørre og hærde. Når overfladen desuden skal belægges med store natursten, er det vigtigt, at den fra starten er helt plan, da det ellers kan blive umuligt at lægge stenene ordentligt, fortæller han.

Murerfirmaet har derfor fra starten af projektet rådført sig med producenten ARDEX for at sikre sig, at de helt rette materialer blev anvendt i projektet. Fra fabrikken i Hedensted leverer ARDEX hurtigt tørrende og hurtigt hærdende materialer til bl.a. støbeopgaver, og virksomheden tilbyder desuden undervisning til murerfirmaer i eksempelvis støbte terrasser, vådrum og radonsikring.

Kan i princippet udføres på en enkelt dag
Anbefalingen fra ARDEX var at opbygge terrassens slidlag af cementen ARDEX A 38 MIX, der udmærker sig ved en tørretid på kun fire timer. Den er også fremstillet med bindemidler, der effektivt sikrer næsten svind- og spændingsfri hærdning og tørring.

Dermed minimeres risikoen for udbedringskrævende revner i cementen, så det efterfølgende flisearbejde hurtigere kan igangsættes. Leif Andersen fortæller:   

- Vi er meget ærekære om det arbejde, vi afleverer, og har altid fokus på kvalitet og tillid. Godt håndværk kræver dog også solide løsninger, så det var afgørende, at cementen kunne indfri vores krav. Den korte tørretid har bl.a. sparet arbejdstid, da vi kunne støbe slidlaget og arbejde videre på det samme dag.  

Han suppleres af teknisk konsulent Mikkel Falkenstrøm fra ARDEX, der har bistået med rådgivning gennem hele byggesagen:

- En af fordelene ved ARDEX A 38 MIX er netop, at alle krympninger forsvinder inden for 24 timer, og de største allerede efter 2-3 timer. Det betyder, at du i princippet kan støbe slidlaget om morgenen, lægge fliser på over frokost og om aftenen invitere gæster ud på en flot, ny terrasse.