Nyheder

Nyheder

februar 2014

Vinterbyggeri uden dyre efterregninger

Vinterbyggeri kræver at man tager visse forholdsregler med de produkter man bruger.

Når vinterkulden først har bidt sig fast ude på byggepladsen, er gode råd ofte dyre. Længere hærdetider, dårligere vedhæftning og ødelagte byggematerialer er blandt kuldens konsekvenser, og resultatet kan være dyre efterregninger. Men tager man sine forholdsregler, kan frostvirkningerne undgås og vinterbyggeriet blive en succes.

Den største udfordring ved at bygge om vinteren er, at frosten påvirker byggematerialerne. De er længere tid om at hærde, hæfter dårligere til underlaget eller går simpelthen i stykker. Derfor er det vigtigt at undgå, at byggematerialerne udsættes for kuldepåvirkninger, både når de opbevares, bearbejdes, og imens de hærder og tørrer. Ellers er der risiko for, at f.eks. fliser og puds falder af, når vejret skifter – med dyre efterregninger til følge.   

Sund fornuft er vejen frem

"Undgå frost. Så enkelt er det. De fleste af ARDEX' produkter skal bearbejdes ved min. +5 grader C, for at man kan være sikker på resultatet. Epoxy kræver +10 grader C, mens gulvlime kræver hele +15 grader C. Bliver produkterne koldere, så kan vi ikke længere garantere for deres egenskaber. Ved 0 grader C går hærdningen f.eks. i stå, og primere og væsker tager skade", forklarer Carsten Rasmussen, der er teknisk chef i ARDEX. Han fortsætter:  

"Nogle producenter vælger at tilsætte frysepunktssænkere, så deres produkter kan bruges ved lavere temperaturer. Det undlader vi helt bevidst, for tilsætningsstofferne kan give en masse uheldige påvirkninger af styrke, vedhæftning osv. Vi mener, at det er bedre at kunne garantere for produkternes høje kvalitet, for kuldepåvirkningerne kan godt undgås med lidt sund fornuft.

Enkle forholdsregler ved vinterbyggeri

Den vigtigste måde at frostsikre sine byggematerialer på er at opbevare dem tørt og frostfrit. Om vinteren bliver ARDEX' produkter fra fabrikkens side f.eks. pakket ind i isoleringsmåtter, når de skal transporteres. På byggepladsen er et overdækket og opvarmet lager den bedste løsning. Man skal heller ikke lade produkterne ligge i bilen natten over, hvis der er risiko for frost.

Derudover er det vigtigt, at materialerne kun anvendes, når temperaturen i både rum og konstruktioner er tilstrækkeligt høj. Frosten bider sig f.eks. hurtigt fast i betonbyggerier. Her skal man om vinteren sørge for at pakke byggeriet godt ind, lukke facadeåbninger og få varmet godt op – både før man møder ind, imens man arbejder og efter fyraften.

"Selv om dagtemperaturen ligger på +7 grader, så kan et ubeskyttet betondæk eller en facade sagtens være langt koldere, især hvis der har været nattefrost. Derfor skal byggeriet om vinteren beskyttes mod kulde og træk. Det gavner jo også de mennesker, der arbejder i bygningen", afslutter Carsten Rasmussen.

Du kan læse mere om vinterbyggeriets foranstaltninger her