Smart idé sætter effektiv stopper for trapperevner

7. december 2018

Krakeleringsrevner og puds, der river sig løs fra undersiden af trapper, er velkendte problemer i ældre bygninger, og de kan ofte være særdeles svære at få bugt med. Men nu har murermester Jan Hansen sammen med ARDEX fundet en løsning, der effektivt kommer revnerne til livs.

Nogle gange er de bedste idéer så utroligt simple, at man må undre sig over, at ingen er kommet på dem før. Sådan en idé er murermester Jan Hansen i år blevet ophavsmand til sammen med arkitekt Gitte Hoff og teknisk salgskonsulent Michael Kjærsgaard-Rasmussen fra ARDEX.

Typisk problem i ældre bygninger
I al sin enkelhed drejer det sig om en helt ny måde at bruge facadepudsen ARDEX F5 på, fortæller murermesteren:

– Den udfordring, vi konkret stod med, var en ældre trappe, hvor pudsen på undersiden blev ved med at revne eller falde af på grund af bevægelserne i konstruktionen, siger Jan Hansen, hvis murerfirma udfører alt fra flisearbejde på badeværelser til reparationer af udendørs murværk og puds. Han fortsætter:

– Krakeleringsrevnerne er en velkendt problematik i ældre bygninger. Man ender ofte med at banke al den gamle puds af og lægge ny på, uden garanti for at det faktisk stopper revnedannelserne. Samtidig sviner det gevaldigt og kan være ret generende for beboerne, når hele pudslaget skal udskiftes.

Jan Hansen mente derfor, at der måtte være en smartere måde at komme revnedannelserne til livs på. Og det er der, har det vist sig: For ved at spartle med facadepudsen ARDEX F5 ilagt armeringsvævet ARDEX BU-R, der skrues direkte op i trappeforskallingen, opnås en konstruktion, som er så fleksibel, at den kan optage alle trappens bevægelser helt uden at slå revner.

Slut med svineri fra gammel puds
ARDEX F5 benyttes normalt på udendørs facader til pletreparation på pudsede bygninger, og den er bl.a. kendetegnet ved hurtig hærdning og tørring uden revnedannelser, selv i tykke lagtykkelser.

– Det betyder, at du som murer kan reparere trapper med revnet og nedfalden puds uden at skulle banke det hele af først. Du kan bare nøjes med et tyndt lag ARDEX F5 oven på ARDEX BU-R-nettet, så du på den måde sparer tid og skåner bygherre for en masse pudsaffald, fortæller Jan Hansen.

Michael Kjærsgaard-Rasmussen forklarer derudover, at begge produkters hvide farve gør det nemmere for maleren at udføre en flot afslutning på overfladen. Trappeundersiden kommer igen til at stå som ny og vil holde sig flot mange år frem.

– Med ARDEX F5 har du samtidig ret frie hænder i forhold til at vælge finish. Den egner sig nemlig som underlag for både dispersionsmaling, mineralpuds og silikonemalinger, ligesom den er velegnet til overfladebehandling ved filtsning, lasurteknik eller spartling. Uanset malingstype kan ARDEX F 5 overmales allerede efter 24 timer, så arbejdet kan afsluttes i løbet af 2-3 dage til glæde for beboerne, slutter han af.

Læs mere om ARDEX F5 her.